Полезни занимания за психическото и ментално здраве на възрастните хора

Медива Парк - партия на шах - социални контакти

За запазването на доброто психическо и ментално здраве на възрастните хора е от особена важност да се насърчава включването им в разнообразни занимания, които могат да подобрят тяхното ежедневие и да поддържат интереса им към живота.

Какво представляват психическото и менталното здраве и какви са неговите характеристики?

Всъщност психическото и менталното здраве не могат да бъдат отделени напълно, защото са взаимнообуславящи се.

Менталното здраве е пряко свързано с психо-емоционалното състояние на личността, от начина, по който човек мисли, чувства и възприема живота. От това зависи как той реагира и се справя с ежедневните предизвикателства. Това се формира в детството, но продължава да е актуално през целия живот.

Емоционалното ни състояние се определя от способността ни да изпитваме и изразяваме своите чувства по здравословен начин. Това включва умението ни да разпознаваме и управляваме както позитивните, така и негативните си емоции.  Радост, тъга, гняв, страх са естествени и разбираеми за всички нас, защото всички ние сме ги изпитвали.

Емоционалното ни здраве зависи и от способността ни да  управляваме ежедневния стрес. Психическата устойчивост е способността на човека да се справя с трудности, промени и предизвикателства в живота, без това да оказва дългосрочно отрицателно въздействие върху психиката му. Умението да възстановяваме баланса си след трудни ситуации и да поддържаме позитивно очакване за бъдещето, са признак на психическата ни устойчивост.

Менталното здраве представлява адекватно функциониране на ума – способността да мислим ясно и да изразяваме мислите си, да учим нови неща, да помним информация и да вземаме решения. Това са т.нар. когнитивни функции – концентрация, внимание и решаване на проблеми.

Менталното здраве включва и нашата самооценка, това как самите ние възприемаме и определяме себе си и своите способности и качества. Положителната самооценка и увереността в собствените ни сили влияят на  справянето ни с предизвикателствата и намаляват риска от депресия и тревожност.

Здравословните взаимоотношения с другите хора са особено важни за менталното ни здраве. Подкрепата от семейство и приятели допринася за усещането ни за социална принадлежност и свързаност. Способността да комуникираме ефективно и да разрешаваме междуличностни конфликти, неизбежни в общуването, също е част от доброто ни ментално и емоционално здраве.

Важно е човек да има усещането, че може да контролира собствените си действия и да взема самостоятелни решения за живота си. Липсата на този контрол може да доведе до чувство за безпомощност и съответно до влошаване на умствените ни способности. Менталното здраве е ключов аспект за нашето здраве и е пряко свързано с качеството на живот. И всичко това е важно до края на живота ни.

Поддържането на добро ментално здраве изисква усилия и грижа, както за емоциите, така и за тялото, дори в старостта.

Физическа активност. Редовната физическа активност подобрява кръвообращението и повишава нивата на ендорфини, което спомага за намаляване на стреса и депресията. Така че физическите дейности са свързани с емоционалното и ментално здраве.

Умерената физическа активност за старите хора стои в основата на превенцията на много заболявания, чиито корени се крият в обездвижването.

Полезни физически дейности за старите хора са гимнасика, йога, тай чи, плуване, разходки на открито, които в комбинация със свежия и чист въздух подобряват настроението, избистрят ума и поддържат активността. Леките упражнения съдействат за поддържане на гъвкавостта, баланс и релаксират ума и тялото.

Защо не и танци? Забавно и изключително социално свързващо занимание, което при това подобрява координацията и паметта. За това също няма възраст.

Всичко това е причината, поради която “Медива парк”, като дом за възрастни хора от ново поколение, е заложил в програмите си за грижа. Ние предлагаме на нашите резиденти ментални предизвикателства. които стимулират мисленето – съдържателни игри, четене, редене на пъзели, решаване на кръстословици или игра на табла и шах, които подпомагат мисловната функция, подобряват паметта и намаляват риска от когнитивни заболявания.

Общуване и социални дейности.  Участието на старите хора в различни клубове или групи по интереси понижава чувството за изолация и самота. Социалното изключване може да доведе до депресия и тревожност. Възрастните хора, които остават социално активни изпитват по-рядко чувство на самота и имат по-добро емоционално здраве.

Медитация и релаксация.

Медитацията и дихателните техники помагат за намаляване на тревожността, подобряват съня, понижават стреса и повишават чувството на вътрешен мир и хармония.

Творческите и хоби заниманията са начин за емоционалното изразяване и себепознание. Различните хоби занимания понижават стреса, подобряват концентрацията и носят удовлетворение и удоволствие от живота.

Работата в градината е не само полезна физическа активност.  Да отгледаш живот със собствените си ръце е изключително удовлетворяваща и успокояваща дейност.

Доброволчество. То е слабо застъпено в България, но е доказано, че ангажирането с доброволческа работа дава на възрастните хора смисъл и цел, повишава увереността им и води до усещане за свързаност с общността, носи чувство за значимост и удовлетворение.

Всички тези занимания допринасят за поддържане на психическото, емоционалното и менталното здраве на възрастните хора и им помагат да се чувстват участници в живота и другите. Те са част от ежедневните дейности на модерните старчески домове, какъвто е “Медива парк”.

Споделете тази новина: