Храненето е особено важен фактор, оказващ влияние върху здравословното състояние на човешкия организъм. То е ключово за поддържане на физическото, психическото и емоционалното благополучие през целия жизнен цикъл и остава такова и с навлизането в старостта. С напредване на възрастта обаче метаболитните процеси се забавят. Тялото започва да се нуждае от различни хранителни вещества от тези, които са му били необходими в предишните етапи на живота, за да продължи да функционира оптимално. Балансираната диета, съобразена с нуждите на организма в тази възраст, може да помогне за предотвратяване на много здравословни проблеми, да подобри когнитивните функции, да поддържа здравето на сърцето и костите и да укрепи имунната система. В комбинация с редовна физическа активност и добър сън, правилното хранене е ключът към по-дълъг живот.
Как храненето при възрастни и стари хора влияе на здравето?
Нека разгледаме това по-подробно.
- Храненето играе важна роля за поддържане на здравословно телесно тегло. Много възрастни хора се сблъскват с проблеми като затлъстяване или обрано – със загуба на телесна маса. И двете състояния могат да бъдат рискови за здравето. Поддържане на телесно тегло в оптимални граници е фактор за предотвратяване на сериозни заболявания като диабет, сърдечно-съдови и опорно-двигателни проблеми, както и за превенция на високо кръвно налягане. С напредването на възрастта обмяната и усвояването на веществата се забавя. Това означава, че с остаряването трябва да се консумират по-малко калории, за да се избегне наднормено тегло и достатъчно протеини за поддържане на мускулна маса. Балансираното хранене с акцент върху пресни плодове, зеленчуци, богати на фибри и протеини храни спомага за поддържане на оптимални килограми без опасност от затлъстяване или отслабване.
- Храненето влияе и за запазване на опорно-двигателната функция. Едновременно с остаряването костите стават по-крехки. Недостигът на калций и витамин D е често срещан при възрастните хора, което може да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури. Храненето с богати на калций и витамин D храни, отново е от значение за поддържане на костната плътност и понижаване на рисковите фактори. Млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и храни, богати на витамин D, помагат за запазване на здравето на костите. Дефицитите могат да се попълнят и от правилно подбрани хранителни добавки, които също спомогнат за поддържане на здравето на костните структури.
- Добрата храна е фактор и за поддържане на сърдечното здраве. Сърдечно-съдовите заболявания са често срещани при възрастните хора. Здравословното хранене, което включва ниски нива на наситени мазнини и натрий, може да намали риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инфаркт. Храни, богати на фибри (пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове), както и здравословни мазнини от растителен и животински произход (зехтин, авокадо, риба), са полезни за здравето на сърцето.
- Храненето оказва влияние и върху мозъчните функции и менталното здраве. Когнитивните процеси обхващат всички мозъчни дейности, които участват в разбирането, обработката и съхраняването на информация. Процесите на мислене, възприятие, учене, запаметяване на информация и решаване на проблеми са важни за ефективното функциониране на личността. Правилното хранене може да подобри и запази когнитивните функции и да намали риска от деменция и други мозъчни заболявания. Антиоксидантите, омега-3 мастните киселини и витамините, съдържащи се в определени хранителни продукти съдействат за запазването на мозъчната функция. Храни като риба (особено сьомга и скумрия), ядки, семена, плодове и зеленчуци, са полезни за мозъка.
- Чрез правилно хранене може да се постигне и подобрено храносмилане. С напредване на възрастта храносмилателната система също се забавя. Производството на някои храносмилателни ензими се понижава, което води до проблеми с храносмилането. Диета, богата на фибри и достатъчен прием на течности, спомага за поддържане на добро функциониране на стомашно-чревния тракт. Отново консумацията на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и редовен прием на вода подобряват храносмилането и помагат за поддържане на нормална храносмилателна функция.
- Храненето съдейства и за поддържане и укрепване на имунната система. Имунният отговор на агресията на бактерии, вируси и патогени отслабва с възрастта, което прави възрастните хора по-податливи на инфекции и заболявания. И тук разнообразното хранене, богато на витамини и минерали, помага за засилване на имунната защита. Витамините А, С, D и цинк и антиоксиданти играят важна роля в укрепването на имунната система. Затова цитрусови плодове, червени чушки, броколи, ядки и семена – храните, които съдържат тези елементи могат да засилят имунитета и да го поддържат в кондиция.
- Храненето е отговорно и за емоционалното здраве. Доброто хранене влияе не само на физическото, менталното, но и на психическото състояние и то не само на възрастните хора. Недостигът на определени хранителни вещества, като например витамин B12 или фолиева киселина, може да доведе до депресия, умора и липса на концентрация. Отново разнообразното хранене осигурява стабилни нива на енергия в организма и може да предотврати депресивни състояния и тревожност. Балансираната диета, богата на витамини от група B, минерали като магнезий и триптофан, поддържат доброто настроение, емоционалното благосъстояние и енергийния баланс.
- Хидратирането на тялото е особено важно. Когато говорим за правилно хранене, не бива да се пропуска пиенето на вода, защото то е източникът на хидратация за нашето тяло. Поддържането на водния баланс е съществен за нормалното функциониране на човешкия организъм. Това не се променя с възрастта. Възрастните хора обаче, често имат понижено усещане за жажда, което може да доведе до дехидратация, а това от своя страна да причини световъртеж, замайване, нередовен стомах и проблеми с бъбреците. Редовният прием на вода и течности, както и консумацията на хидратиращи храни като плодове и зеленчуци, благоприятства поддържането на водния баланс в старческия организъм.
- Правилното хранене е превенция на хронични заболявания. То съдейства за предотвратяване или управление на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и остеопороза. Контролираният прием на захар, сол и мазнини е от съществено значение за поддържане на здравето на възрастните хора. Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и полезни мазнини, може да поддържа нормално кръвно налягане и нивата на холестерол в здравословни норми.
Както става ясно храната е не само важна за нашето физическо оцеляване. Тя не е и само удоволствие. Нейната роля е съществена за запазване на здравето на организма и е източник за набавяне на необходимите за нормалното му функциониране вещества, а и оттам за превенция на различни заболявания.
Какви са предимствата на разнообразното и диетично хранене в домовете за стари хора?
Разнообразното, здравословно и диетично хранене в домовете за стари хора е от първостепенна необходимост за предоставяне на качествена грижа за възрастните хора. То е основен приоритет на старческите домове от резидентен тип. Това е така, защото, както видяхме, храненето оказва пряко влияние върху запазването и поддържането на здравето. Осигуряването на добър баланс на хранителни вещества и адекватен калориен прием предотвратява заболявания, които се приемат за неизбежни и свързани със стареенето. Освен това, правилното хранене играе съществена роля за удължаване на продължителността и качеството на живота.
Тъй като много възрастни хора имат специфични диетични нужди, поради вече съществуващи заболявания, приоритет на старческите домове е да осигурят хранене, съобразено с диетичните ограничения, за да се предотврати влошаване на здравословното им състояние. Затова хранителните режими и менюта в домовете за стари хора са съобразени с персоналните потребности на техните обитатели – например контролиран прием на захар и тестени изделия за хора с диабет или склонност към напълняване, или нископротеинова диета за хора с бъбречни проблеми.
Предлагането на разнообразно, здравословно и диетично хранене е основна услуга в домовете за стари хора, особено за частните домове от резидентен тип. Там се създават стандартизирани условия и се осъществява необходимият контрол, за да се предложи първокачествена храна, необходима за запазване на здравето и предоставяне на персонализирана грижа за възрастните хора.